Beheer van examenstress met oefening

Ontdek hoe lichaamsbeweging u kan helpen uw spel de baas te blijven en stress tijdens examens te voorkomen.

Een gezond lichaam betekent een gezonde geest. Zorg goed voor jezelf tijdens de examenperiode door goed te eten, goed te slapen en regelmatig te sporten.

Oefening helpt de hersenen van zuurstof te voorzien en spanning los te laten, waardoor u kalm kunt blijven, mentaal kunt ontspannen en efficiƫnter kunt studeren.

1. Neem pauzes

Je besteedt veel tijd achter de computer of met je hoofd in een boek bij het herzien van examens. U kunt niet te lang herzien, dus neem regelmatig een pauze om productief te blijven. Een simpele wandeling naar de winkels of een gymsessie van 20 minuten kan voldoende zijn om je te helpen je hoofd leeg te maken, zodat je verfrist terugkeert naar je studie.

2. Creƫer routine

Een gebalanceerde routine van werken en spelen is essentieel tijdens herziening en examentijd. Het kan zijn alsof u het te druk heeft, maar probeer een regelmatig oefenschema aan te houden – probeer ten minste om de dag minstens 20 minuten actief te zijn.

Door lichaamsbeweging komen endorfines vrij die u een goed gevoel geven, stress verminderen en u helpen een goede nachtrust te krijgen, maar vermijd stimulerende activiteit vlak voor het slapengaan, zodat uw hersenen de tijd krijgen om te kalmeren.

3. Wat werkt voor jou

Plan uw training in periodes waarin u weet dat u over het algemeen niet studeert. Sommige mensen werken ‘s ochtends beter, sommigen’ s nachts – als je je oefening plant rond je studieplanning, loop je geen kostbare herzieningstijd mis.

4. Actieve keuzes

Als uw examen dicht bij uw woonplaats ligt, waarom loopt u daar dan niet in plaats van te rijden of de bus te nemen? Een korte wandeling voor een examen zal u helpen om te ontspannen en uw gedachten te concentreren.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *